torsdag 7 november 2013

Sammanslagningen

Information som finns på Solna.se:

Frågor och svar om sammanslagningen av Fridhemsskolan och Skytteholmsskolan

Elever från Fridhemsskolan kommer att flytta till Skytteholmsskolan från och med januari 2014. Barn- och utbildningsförvaltningen har sammanställt frågor som hittills kommit in och svar på dessa. Vi kommer att uppdatera sammanställningen kontinuerligt.
Elever från Fridhemsskolan kommer att flytta till Skytteholmsskolan från och med januari 2014. Barn- och utbildningsförvaltningen har sammanställt frågor som hittills kommit in och svar på dessa. Vi kommer att uppdatera sammanställningen kontinuerligt.
Varför kommer det här beslutet nu?
Beslutet är inte nytt. Det fattades av Solnas folkvalda politiker i Barn- och utbildningsnämnden i februari 2012 (Se beslut i § 8)
En del av sammanslagningen är redan genomförd. Vid årsskiftet, nära två år efter beslutet i Barn- och utbildningsnämnden, genomförs närmast den andra delen av beslutet.
Varför har inte föräldrar informerats?Beslutet fattades redan i februari 2012 av Barn- och Utbildningsnämnden. Tisdagen den 29 oktober skickade rektor och förvaltningschef ut ett informationsbrev till föräldrarna med mer information
Varför måste eleverna byta skola, mitt i läsåret?
I dagsläget går en alltför stor del av resurserna på lokalhyra och det är inte ekonomiskt och pedagogiskt försvarbart. Vi vill lägga mer pengar på barnen och lärarna istället, vilket blev möjligt när reglerna för hur länge Fridhemsskolan måste betala lokalhyra ändrats. Det gör att vi bättre kan möta Skollagens krav om behöriga lärare i varje klass, tillgång till välutrustat skolbibliotek, elevhälsa och studie- och yrkesvägledning även i de yngre åldrarna.
Varför har skolorna haft svårt att fylla sina platser?
I Solna får vårdnadshavare välja vilken skola de önskar att deras barn ska gå till. I Hagalundsområdet har vårdnadshavare aktivt valt skolor i andra områden. Fyra av fem elever väljer en annan skola än Fridhemsskolan i första hand. Det här innebär att antalet elever har blivit litet.
När ni vet att det är en bra verksamhet i Fridhemsskolan, varför ska skolorna slås ihop?Eftersom att det inte är tillräckligt många elever som väljer skolan. Vi kan inte möta den nya skollagens krav om behöriga lärare i varje klass när för få elever väljer Fridhemsskolan. Den nya skollagen ställer hårdare krav på lärarnas behörighet redan från de lägre årskurserna. Lärarna måste ha ämnesbehörighet för den ålder de undervisar.
Enligt skollagen ska det också finnas tillgång till välutrustat skolbibliotek, elevhälsa och studie- och yrkesvägledning även i de yngre åldrarna.
I dagsläget används en alltför stor del av resurserna på lokalhyra och det är inte ekonomiskt och pedagogiskt försvarbart. Vi vill lägga mer pengar på lärare och läromedel istället.
Vad kommer flytten innebära för eleverna i Fridhemsskolan?
Eleverna kommer att få en skola med fler behöriga lärare, ett välutrustat skolbibliotek, en god elevhälsa och tillgång till studie- och yrkesvägledare. I Skytteholmsskolan finns också bra specialpedagoger som kan hjälpa till att tidigt fånga upp barn som har stödbehov.
Det ger även möjlighet att gå kvar i samma skola under hela grundskoletiden, tidigare fick barnen byta skola efter år tre.
Kommer lärarna vara kvar?
Alla pedagoger från Fridhemsskolan kommer att följa med till Skytteholmsskolan, lärare och fritidspersonal. Vi ser till att alla barn har med sig pedagoger som de känner till Skytteholmsskolan.
Vad kommer flytten innebära för eleverna i Skytteholmsskolan?
Eleverna på Skytteholmsskolan kommer i så stor utsträckning som möjligt att ha kvar sina lärare. Både elever och lärare kommer att få ta del av all den kunskap som de duktiga lärarna från Fridhemsskolan tar med sig. Dessutom kommer det att bli nya kompisar på fritidshemmet.
Hur ska överflyttningen gå till?
Vi har sedan tidigare erfarenhet av överflyttningar med goda resultat och kommer utifrån det att skapa grupper för att skapa möjligheter för barn och pedagoger att lära känna varandra och miljön. Pedagogerna från Fridhemsskolan och Skytteholmsskolan kommer att samverka och skapa tillfällen till att lära känna varandra, både i mindre och större grupper.
Föräldrar kommer kontinuerligt att få information och hållas uppdaterade kring arbetet med överflyttningen.
Hur kommer barnens resväg till skolan att påverkas?
Från Fridhemsskolan till Skytteholmsskolan är det ca 700 meter. Större delen av den nya skolvägen är på gångvägar med tunnlar under de trafikerade lederna. Barnen behöver inte gå över några större vägar på sin väg till skolan.
Vi vet att det finns två övergångsställen där barnen behöver gå över vägen och vi håller på att se över det. Ni får mer information så fort vi vet mer.
Vårdnadshavare kan ansöka om skolskjuts för barnen när de har från 2 km till skolan eller om det är farlig väg. Blankett finns på solna.se.
När kan jag ansöka om skolskjuts?
Vårdnadshavare till elever i Solna stads kommunala skolor kan ansöka om skolskjuts för elever t.o.m. årskurs 3 som har minst två km till skolan och för elever i skolår 4 till 9 som har minst 3 km. Det går också att ansöka om skolskjuts om vägen är farlig för eleven.
För elever med funktionsnedsättning eller för andra särskilda omständigheter går det också att ansöka om skolskjuts. (Se mer info i Solna stads riktlinjer för skolskjuts (PDF-dokument, 143 kB)).
Hur gör jag om mitt barn behöver skolskjuts?
När vårdnadshavare vill ansöka om skolskjuts kan blanketten (PDF-dokument, 91 kB)som finns på solna.se fyllas i och skickas till:
Solna stad
BUF
17186 Solna
I Solna stads riktlinjer för skolskjuts (PDF-dokument, 143 kB) hittar du ytterligare information om hur bedömning av skolskjuts går till.
Kommer alla barn få plats i Skytteholmsskolan?
Ja, skolan är byggd för att rymma ca 750 elever. Nu går där ca 600. Med de nya eleverna från Fridhemsskolan får skolan det antal elever som är tänkt. Vi kommer även att göra vissa förbättringar av lokalerna innan årsskiftet.
Kommer det att bli större klasser?
I dag är klasserna små både i Frihemsskolan och på Skytteholmsskolan. Klasserna ska bli lika stora som de är i andra skolor i Solna stad.
Hur kommer det bli med fritidshemmen?
Barnen kommer att gå i Skytteholmskolans fritidsverksamhet tillsammans med kompisar de redan känner och nya kompisar från Skytteholm. De kommer att ha kända pedagoger med sig till fritidsgruppen.
Kommer det inte bli alldeles för trångt i matsalen?
Det finns en väl fungerande matsal i Skytteholmsskolan. Matsalen har möjlighet att ta emot ett stort antal elever. Vi kommer se till att utnyttja dess fulla potential inför överflyttningen av eleverna. Det är en organisatorisk fråga som vi kommer att hitta bra lösningar på.
---

obs! det framgår inte av solna.se vem eller vilka som svarat på frågorna.